INDKØBSKURV  (0)
LOGIN
forlaget basilisk

 


UDGIVELSER
 
 
 
Overskridelsen – fabrikken
Leslie Kaplan
Oversat af Morten Chemnitz
 
Overskridelsen – fabrikken (fr. L'exces – l'usine) udkom oprindeligt i 1982 og er Leslie Kaplans debut. Ved udgivelsen blev bogen lidt af en litterær sensation, og den blev fremhævet af forfattere som Marguerite Duras og Maurice Blanchot. 

Ligesom mange andre franske intellektuelle tog Leslie Kaplan arbejde på forskellige fabrikker i årene 1968-71. Overskridelsen – fabrikken er en litterær og sproglig bearbejdning af den oplevelse af fremmedgørelse og sprogløshed, Kaplan havde i disse år. Bogen er ligesom Dantes Inferno inddelt i 9 kredse. Teksterne bevæger sig rundt i fabriksarbejderens hverdag, men genren er snarere poesi end socialrealisme; det er ikke så meget en bog der handler om at arbejde på fabrik, som det er en bog, der forsøger og lykkes med noget paradoksalt, nemlig at skabe et sprog, der kan rumme erfaringen af et sprogtab. I de nøgterne registreringer af handlinger og omgivelser kommer fabrikken til syne både som konkret arbejdsrum og som abstrakt, altomfattende tilstand af sprogløshed og forskelsløshed.

Bogen er oversat af forfatteren Morten Chemnitz, som debuterede i 2013 med digtsamlingen Inden april. Bogen slutter med en samtale mellem forfatteren og Andreas Vermehren Holm.
 
Pressen skrev: 
 
"Fabrikken er alt. For intimiteten og omsorgen er fabrikken vold. For læseren er den en intens sproglig erfaring"
- Lars Skinnebach, Jyllands-Posten
 
"I al sin minimalisme har den franske forfatter LeslieKaplan en intensitet ved en insisteren på en monotoni af afmægtige, mentale billeder"
- Torben Brostrøm, Information 
 

 
DKK 180,-
 
Udgivelsesdato:
04-10-2013
 
Udstyr:
126 sider, Hæftet
 

ISBN:
978-87-91407-87-1

 
DKK 200,-
Autisterne
Stig Larsson
 
DKK 175,-
Digte efter Murens fald
Heiner Müller
 
DKK 180,-
Dagbog 1912-1913
Géza Csáth