INDKØBSKURV  (0)
LOGIN
forlaget basilisk

 


 

Tilmelding til Babelbogklubben

For at blive medlem af Babelbogklubben skal du vælge 3 bøger, som du får for i alt 50,- (plus porto) i listen nedenfor. Samtidig får du automatisk den aktuelle bogklubbog, som du kan læse om her.

Tugtens lykkelige år
Fleur Jaeggy
Oversat af Majse Aymo-Boot
 
Fleur Jaeggy, født i Zürich, bosat i Milano, er en italiensksproget schweizisk forfatter, oversætter og essayist. Hun debuterede i 1968 med bogen Il dito in bocca og har siden udgivet syv skønlitterære bøger.
 
Tugtens lykkelige år fra 1989 blev Fleur Jaeggys gennembrudsbog og er udgivet i 22 lande. Den foregår på en kostskole for piger i Schweiz. Jegfortælleren har tilbragt sin opvækst på kostskoler og har udviklet en præcis og sylespids aversion med skolernes hierarkier og fanatismen hos de professionelle opdragere. Romanen kredser om jegfortællerens venskab med den elegante, kølige, fjerne og intelligente Frédèrique. Deres venskab er intellektuelt, intenst og overspændt. I periferien huserer også den korpulente og myndige forstanderinde, en munter belgisk pige med en solbrændt daddy som kurtiserer kostskolepigerne. Og Appenzells dødlignende idyl bag kniplingegardinerne.
 
Jaeggys prosa er raffineret, ulmende og underspillet. Sval og dog stilfærdigt voldsom.
 
 
Uddrag fra bogen: 

”Kunne De ikke give mig et andet værelse? Jeg vil gerne sove i de stores hus”. Forstanderinden havde hilst venligt på mig og spurgt mig om jeg også den dag havde været ude at gå tur med min veninde Frédérique. Det var som om hendes stemme satte sig ned da den udtalte ordet ”veninde”. For forstanderinden udgjorde Frédérique og jeg altså et par. ”Vi er tilfredse med at De har fået en veninde. Men De kommer ikke til at skifte værelse. Det har været bestemt fra begyndelsen. Der kommer breve fra deres mor i Brasilien, og også Deres mor er tilfreds med Deres værelseskammerat”. Tilfredshederne må ophøre. Hendes fordærvede øjne, pudderet og den blå spadseredragt med broche nærmede sig. Hun strøg mig over håret med en vag bevægelse. Hos nogle kvinder får sminken huden til at slå revner. ”Danke, Frau Hofstetter”. Man må altid takke, også når man får et afslag. Opdragelsen lærer én at takke med et smil. Et forbandet smil. Der er på en eller anden måde noget lighusagtigt i kostskoleelevernes ansigter. Eller en fært af lighus også i selv det yngste og yndigste pigebarn. Et dobbeltbillede, anatomisk og antikt. I det ene billede løber og ler hun, i det andet ligger hun på en seng under et ligklæde af kniplinger.

 
DKK 200,00
DKK 130,00
 
 
Titel:
Tugtens lykkelige år
 
Udstyr:
hæftet
 
 

Vælg 3 bøger til DKK 50,00

Babel  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Serie B  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Basilisk poesi  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Forfatterskolens afgangsantologi  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Legenda  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sigma  
 
 
 
 
 
 
 
 
Polis  
 
 
 
 
 
 
Banana Split  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Øvrige titler  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Basilisk Tegneserie